De belangrijke eerste indruk

De belangrijke eerste indruk

Hoe je met een maatkostuum een geweldige eerste indruk maakt

Het is altijd fijn om er goed uit te zien. Dankzij je maatpak laat je met kracht en ontspanning zien wie jij bent.

Maar de eerste indruk is extra belangrijk: met de juiste kleding beïnvloed je wat andere mensen van je denken. Maak daar dus gebruik van. Of het nu voor een nieuwe job is, een opdracht of een leidinggevende positie. Draag een goed pak en je gunfactor gaat met sprongen omhoog.

Hoe je de impact van de eerste indruk zo groot mogelijk maakt? We leggen het je graag uit!

Oefen invloed uit met je kledingkeuze

Kleren maken de man, zeggen ze. Zoals bij alle spreekwoorden zit daar een keiharde kern van waarheid in. Want:

  • met je kleding straal je iets uit,
  • dat beïnvloedt wat anderen van je vinden,
  • en bepaalt hoe ze je behandelen.

Wil je dus meer van het goede? Met je kleding heb je daar invloed op!

Stel je jezelf eens voor in een maatpak dat als gegoten zit. Welke indruk maak je dan?
Het helpt geheid bij het bereiken van je doel: nieuwe opdrachten winnen, gezag uitstralen, of die droombaan...

Wat een eerste indruk doet: het halo-effect

In 1920 ontdekte psycholoog Edward Thorndike dat mensen hun eerste indruk gebruiken om een compleet oordeel te vormen. Is de eerste indruk positief, dan kleuren ze de rest ook positief in. Dat gaat onbewust.

Als iemand er mooi en verzorgd uitziet op een foto, denken mensen dat het een aardig persoon is. En niet alleen aardig, maar ook gul en behulpzaam en verstandig. Thorndike noemde dit het halo-effect, letterlijk 'stralenkrans-effect'. We zien iets positiefs en leiden daaruit meteen een hele stralenkrans van andere positieve dingen af.*

Als je dit weet kun je de eerste indruk in je voordeel gebruiken. Met een maatkostuum zie je er letterlijk en figuurlijk ‘goed’ uit. Vervolgens hoef je die indruk alleen maar te bevestigen. Het is als fietsen met de wind in de rug.

Met je kleding het vertrouwen wekken dat je de beste keuze bent

Je positie, je baan en je klandizie heb je verdiend. Maar je krijgt ze alleen als ze je door anderen worden gegund. Dat is een kwestie van vertrouwen, dus jij wilt vanaf de eerste indruk laten zien dat jij te vertrouwen bent. Met een op maat gemaakt pak wek je dat vertrouwen.

Je klanten, medewerkers, leidinggevenden of opdrachtgevers moeten erop vertrouwen dat je iemand bent die

  • doet wat hij zegt
  • kan wat ze van je vragen
  • betrouwbaar is.

Hoe wek je dat vertrouwen?

1. Mensen vertrouwen iemand die op hen lijkt: verdiep je daarom in de dresscode van de klant of de werkomgeving waarin je solliciteert. Mensen vertrouwen je ook als je uitstraling overeenkomt met het beeld dat ze vooraf hebben van 'de juiste persoon.' Dat beeld kun je te weten komen!

2. Als je succes uitstraalt, wekt dat het vertrouwen dat je goed bent in wat je doet. Dress for succes dus.

3. De kleuren die je draagt, zenden signalen uit over wat je in huis hebt. Daarom dragen mensen die kracht en macht uit willen stralen (politici!) vaak een donker pak met een rode das.

Pas wel een beetje op. Want of je nu politicus bent of niet: soms staat een donker pak je gewoon niet. Mannen met licht haar bijvoorbeeld gaan er nors en fors van uitzien (ook koning Willem-Alexander). Laat je goed adviseren wat kleur met jouw uitstraling doet.

Met een op maat gemaakt pak zend je het onbewuste signaal uit dat je te vertrouwen bent. Je stemt de kleur af op hoe je over wilt komen. Heel subtiel onthul je je gevoel voor smaak, kwaliteit en succes. En ondertussen ben je nog gewoon jezelf ook!

Een maatpak maakt je ontspannen, zelfverzekerd en authentiek

Wat doet het met jou als je er goed uitziet? Je weet dat je een goede indruk maakt en durft zelfs meer van jezelf te laten zien. Een maatkostuum draagt daaraan significant bij.

  • Je houding wordt rechter dan anders en je straalt (nog) meer kracht en zelfverzekerdheid uit;
  • Je bent minder gespannen bij het eerste contact, kunt beter nadenken en hebt meer regie over wat je doet en zegt;
  • Mensen ervaren je als ontspannen, zelfverzekerd en authentiek.

Omdat je een maatkostuum helemaal zelf samenstelt, heb je alles in de hand. De kleur, de vorm en de details. Het past je beter dan welk confectiepak ook, en dankzij het advies bij het kiezen en aanmeten presenteer je jezelf optimaal, zonder te doen alsof.

Met een kostuum op maat van De Stijlmeester boek je resultaat

Je hebt je eigen uitstraling zelf in de hand. Met de kleding die je draagt beïnvloed je de eerste indruk die je maakt. Op basis van die goede eerste indruk wek je de verwachting dat je te vertrouwen bent.

Met je kostuum laat je zien: jij bent de juiste persoon om de klus te klaren of de opdracht gegund te krijgen.

De Stijlmeester helpt je bij het samenstellen van een kostuum dat jou op het lijf is geschreven. Het zit comfortabel, laat jou optimaal naar voren komen, en past bij de impact die jij wilt maken.

* Als titel hadden we ook You had me at halo kunnen gebruiken!

** We gaan ervan uit dat je er zelf een Hawaïshirt bij verzon.

webwinkel