Juiste lengte mouwen maatkostuum

Juiste lengte mouwen maatkostuum

Jasje op het randje: mouwen en revers als stijlbepalers

De voering van je maatkostuumjasje kies je helemaal voor jezelf, maar de buitenkant bepaalt pas echt je look. Daarom vertellen we je vandaag hoe je bepaalt of je mouwen lang genoeg zijn (en niet te lang). En hoe zit het met dat losse knoopje dat de maatpakken van De Stijlmeester kenmerkt?

Als tweede gaan we in op de revers van je jasje. Ze komen in drie varianten, die alles te maken hebben met de styling van de overgang tussen je revers en je kraagje. Wat doet dat knoopsgat trouwens in je revers?

De mouwen van je maatkostuum – wat is de juiste lengte?

Als je wilt weten of de mouwen van je jasje niet te lang zijn en niet te kort, kun je op twee dingen letten. In beide gevallen strek je je armen, in het eerste geval met gebogen polsen en in het tweede geval met rechte polsen.

Zijn de mouwen van je colbertje lang genoeg? Laat je armen hangen langs je zij en buig je polsen met je handen naar boven. Als de rand van je jasje net je hand raakt, dan heb je de goede mouwlengte te pakken.

En hoe zie je of de mouwen niet te kort zijn? Welnu: strek je armen langs je zij of voor je uit zonder je polsen te buigen. Nu komen je mouwen tot net boven de knobbel van je pols. Als je je armen beweegt komt de manchet van je overhemd een paar centimeter onder je mouw vandaan.

Moet het onderste knoopje aan de mouwen van je maatpak open?

Wij laten natuurlijk graag zien dat jij een op maat gemaakt kostuum draagt! Daarom laten wij het onderste knoopje aan je mouwen open. Bij confectiepakken kunnen de knoopjes aan het einde van je mouwen namelijk niet los. Het knoopsgat is fake en het knoopje is vastgenaaid.

Welke revers kies jij voor je kostuum?

Revers (denk aan het Engelse ‘reverse’) zijn de teruggeslagen randen van de voorkant van je jasje. Ze beginnen bij het bovenste knoopje en eindigen bij de rand van je kraag. Als blikvangers hebben ze grote invloed op je uitstraling. Er zijn dan ook verschillende stijlen revers ontstaan.

  • De notched lapel
  • De peak lapel
  • De shawl lapel

De breedte van je revers, maar vooral de manier waarop ze overgaan in je kraagje, maken een groot verschil voor je uitstraling. De meest gebruikte benamingen voor de verschillende revers zijn in het Engels.

Notched lapel: Op de overgang van de revers naar de kraag van je jasje zit een driehoekige inkeping (een ‘notch’). Dit is de traditionele sober-sjieke variant van de revers.

De Peak lapel heeft, zoals de naam al suggereert, een ‘piek’. De revers zijn breder dan de notch lapel en lopen toe in een punt die schuin omhoog wijst. Feestelijk en iets uitgesprokener dus. Van oudsher trof je de peak lapel op het double-breasted jasje van het militaire gala-uniform.

Ten derde is er de Shawl lapel (sjaalrevers), waarbij de revers zonder knikje overlopen in de kraag van je jasje. Denk aan het smokingjasje en je weet meteen wat we bedoelen.

Wat doet dat knoopsgat in je revers?

Revers bestaan al heel lang… en het gleufje in de linker (soms ook de rechter) revers werd populair in de 16e eeuw. Het werd, ondanks de naam ‘knoopsgat’, gebruikt om verse bloemen in te steken. Daarmee verdreef je ongeluk. En misschien verbloemde het ook wel de stank van de stad, zo’n ruikertje vlak onder je kin.

De bloemcorsage op de linkerrevers van een trouwkostuum is dus écht een oude traditie! Vanaf de 19e eeuw werd het knoopsgat ook gebruikt om speldjes in te steken, bij wijze van versiering. Deze ‘lapel pins’ kun je beschouwen als de mannenbroche. En als je echt sjiek wilde doen, bevestigde je het gouden kettinkje van je zakhorloge aan je revers.

Je krijgt bij De Stijlmeester exact de juiste lengte en de revers die jij kiest

Als je bij De Stijlmeester een maatkostuum komt uitzoeken, kijken we eerst welke stof, patroon en kleur je mooi zou staan. Vervolgens komt de styling aan de beurt, bijvoorbeeld: welke revers wil je op je jasje? Daarna nemen we je maten. Zo weet je dat je mouwen precies de juiste lengte zullen hebben. Jij krijgt het maatpak dat bij jou past, letterlijk tot het gaatje! Lees hier over het onderste knoopje van je jasje: open of dicht?

Maak een afspraak

webwinkel