Naar de webwinkel
  • Astraat 8 9718 CR Groningen
  • 050 - 2600 808

Dress to impress ... of toch maar niet?

Dress to impress ... of toch maar niet?

In een vroeger leven - 12 ambachten 13 ongelukken - was ik werkzaam voor een kledingzaak als verkoper/etaleur. De mode was behoorlijk prijzig. Iets wat ik zelf niet kon betalen. Dure pakken, zeer dure lederen jacks. Prachtige merken, prachtige stoffen. Letterlijk roofgoed!

Ik was als verkoper niet bepaald een heel groot succes, moet ik eerlijk bekennen. Door mijn kleurafwijking kon ik niet een zwart pak van een donkerblauw onderscheiden, dus dat was wel eens lastig. Maar ik heb er veel geleerd.

Op een mooie zonnige donderdag, ik weet het nog goed, kwam er een wat oudere meneer de zaak binnen, en al mijn alarmbellen gingen af. Ik zag hem wat schuchter rondlopen en de rekken bekijken. Zijn kleding was zeer slonzig, zijn haar was wild. Ik trok de conclusie dat dit iemand was die ik eigenlijk de zaak uit zou willen hebben. Stel dat er nu wel een “keurige” klant binnen zou komen!

En ja hoor, daar had je het al! Een hele stijlvolle dame kwam de winkel binnen. Mooi mantelpakje, keurig gekapt en in het voorbijgaan kon ik een vleugje heerlijk parfum ruiken. De klasse spatte ervan af!  Ik stond dan wel in een herenzaak, ik wist: dit was voor mij de klant!

De situatie maakte me wat nerveus. Een kans en een bedreiging tegelijkertijd in de zaak. En ik stond er alleen voor. Wat te doen?

“Kan ik u helpen wellicht?” vroeg ik aan de mevrouw. Ze had inmiddels één van de duurste en mooiste leren jassen gepakt.
“Kijken gewoon even rond”, zei ze, en liep linea recta met de jas naar de hobo.

“Is dit niet iets voor jou?” vroeg ze hem.
“Ja, maar ik heb zo’n jas al in L.A. hangen..”... was het antwoord.

L.A.? Los Angeles?

Het duurde even, maar de puzzelstukjes vielen in elkaar. Hollywood!!
Verdulleme! Dit was die acteur! Ik was al wat nerveus, maar nu was ik echt even helemaal van de kaart. Wist ook geen zinnig woord uit te brengen. Hoe kon ik dat nou niet gezien hebben? Die kerel heb ik in zoveel films gezien!

Na een tijdje, na wat onsamenhangend gemompel van mijn kant op vragen die de mevrouw mij wist te stellen over bepaalde artikelen, vertrok het stel. Geen sale, maar wel een lesje wijzer.

Razend knap natuurlijk van die man dat hij niet herkenbaar was. Wat een kunst om je zo’n houding aan te nemen en je zo te kleden dat je wegvalt in het beeld en dat mensen je geen tweede blik waardig gunnen. Dat hij dus relatief anoniem lekker door een drukke stad kan lopen. Ongestoord een winkel bezoeken.
Maar dan niks kopen, dat is dan wel weer wat jammer.

Deze acteur deed er alles aan om geen indruk te maken. Andersom kan het dus ook. Door je stijl aan te passen qua kleding, make-up en/of kapsel, kun je meer indruk maken.
De meest eenvoudige keus lijkt om je kleding aan te passen aan de situatie. Voor als je gaat solliciteren dan trek je mooie kleding aan, maar ook als je gewoon in je werksituatie positief, of sterk, wil overkomen, dan kies je ervoor niet in een joggingpak aan te komen. Of om witte sportsokken te dragen… Toch?

Met kleding kun je dus veel doen om je uitstraling te beïnvloeden. Maar besef je wel dat er nog best veel zaken zijn waar je aan zou kunnen denken? En dat het niet alleen een kwestie is van “nette kledij”? Het is bijvoorbeeld ook een kwestie van welke kleuren er sterk bij je staan.

Alex van der Meer, schrijft, adviseert en coacht op het gebied van verzuim, loopbaan en vitale organisatie. Voor meer info kijk op zijn website Birsken. Zijn blogs kun je lezen op Robait.

Echte verhalen van echte mensen, zoals jij en ik. Over kleur, stijl en imago. Of kleding en interieur. Verhalen die inspirerend zijn, ontroerend of gewoon leuk om te lezen. Soms kritisch of juist grappig. Maar het zijn vooral unieke en persoonlijke belevingen, belevenissen en visies. Laat De Stijlmeester jouw verhaal vertellen.