Steampunk stijl voor gentlemen

Steampunk stijl voor gentlemen

Een steampunk maatkostuum

Als je je eigen identiteit wilt laten zien in je kledingstijl, is een steampunk maatpak het summum. Samen ontdekken we de onbegrensde mogelijkheden van jouw eigen stijl. Rebels of klassiek, vaak rebels én klassiek; tot in de kleinste persoonlijke details vertelt je steampunk kostuum jouw verhaal.

Meer foto's zien

Laat je zien als stijlvolle gentleman

De steampunk heer heeft gevoel voor etiquette en een fijnzinnige smaak. En evenveel kennis van techniek en wetenschap als van kunst en literatuur. Kortom: de steampunkstijl hij is voor gentlemen. En een echte gentleman draagt een onberispelijk maatkostuum. Of hij nu experimenteert in het lab, duelleert of zijn dame mee uit neemt.

Je vindt een steampunk kostuum voor echte heren bij De Stijlmeester. Het is ons vak om jouw unieke maatpak vorm te geven. Neem nu vrijblijvend contact op voor een afspraak.

Afspraak maken

Trouwen? Kies een steampunk trouwpak

Als jij van steampunk houdt... doet je aanstaande vrouw dat waarschijnlijk ook. Dus is zij op zoek gegaan naar een steampunk trouwjurk met bijpassende accessoires. Jij wilt niet achterblijven en zoekt bij haar jurk een steampunk trouwkostuum. Bij de Stijlmeester stel je je hele kostuum tot in de kleinste details samen. We hebben zo'n brede visie op stijl dat ook de eclectische explosie van wetenschap, techniek en victoriaanse upper class bij ons tot een prachtig trouwpak samenvloeit.

De kenmerken van steampunk in 6 stappen

Wat is steampunk? De steampunkstijl heeft zijn wortels in het vooruitgangsoptimisme van de Industriële Revolutie (eind 19e eeuw), én in de Sci-Fi-literatuur van de jaren ‘80. Verschillende tijd-ruimtezones komen in 1 en dezelfde stijl samenkomen.

  • de Industriële Revolutie met hoge hoeden, glimmend staal en sissende stoommachines
  • de jaren van brullende dieselmotoren met brute kracht en veel kabaal
  • de toekomst vol geavanceerde technologie en uitvindingen

1. Industriële Revolutie: optimisme

Het einde van de 19e eeuw was de tijd van de Industriële Revolutie. Een tijd vol optimisme en een ongebreideld geloof in de potentie van wetenschap en techniek. Langzaam zou de wereld van al zijn geheimen ontdaan worden: kennis zou regeren en alles wat beschaving in de weg stond zou verdwijnen.

2. De genieën brengen de mensheid verder

Wie zorgden voor deze vooruitgang? De boeken van Jules Verne uit die tijd zijn daar duidelijk over. Het zijn de genieën die vooropgaan, antihelden die niet begrepen worden door hun tijdgenoten en (misschien daarom wel) dag en nacht met hun levensmissie bezig zijn.

Ze duiken zonder vrees de diepste diepten in, zoals kapitein Nemo, reizen naar de kern van de aarde via een vulkaan (zoals Professor Lidenbrock) of verleggen met hun techniek de grenzen zoals Phileas Fogg met zijn reis om de wereld in 80 dagen.

3. Het tijdperk van de gentleman

Al deze karakters zijn ondertussen onberispelijk Victoriaans. Ze voldoen daarmee aan de toonaangevende stijl en zeden van het einde van de 19e eeuw. Dat betekent in die tijd zoveel als stijl en klasse. Iemand met een sterk karakter handhaaft de etiquette en houdt zijn kennis op peil. Beschaving is iets wat je laat zien, ook als je in je eentje bent. Bij Verne zijn de helden stuk voor stuk echte gentlemen. In deze eeuw zou die rol bij hem ongetwijfeld ook voor vrouwen zijn weggelegd.

4. Geboorte van de term 'steampunk'

Rond 1980 ontstond Sci-Fi en fantasy-literatuur die de wereld van Verne combineerde met moderne techniek. Kort samengevat: introductie van computers, lasers en atoomkracht in de tijd van de Industriële Revolutie. Maar let op: al deze techniek en gadgets zijn van robuuste materialen, er komt geen plastic aan te pas. Dus ook geen microchips. In deze jaren valt voor het eerst de term steampunk.

5. Post-apocalyptisch optimisme

Het zijn de mad professors die tot deze ingenieuze uitvindingen in staat zijn. Het optimisme straalt ervan af: ‘als we de handen uit de mouwen steken, kunnen we de wereld verbeteren.’ Andere decors voor steampunkliteratuur passen hierbij: het Wilde Westen, of een post-apocalyptische wereld die opnieuw leefbaar moet worden gemaakt.

6. De stijl van steampunk

De stijl van de Victoriaanse tijd is de basis voor de steampunkkleding. Maar altijd met verwijzingen naar wetenschap en techniek. Een bekend voorbeeld is de hoge hoed met laboratoriumbril. Maar de mogelijkheden zijn oneindig, en de steampunk-community is creatief. Je ziet de tofste details en gadgets, regelmatig zelf gemaakt. En speciale performers trekken met vlammende, rokende, dampende en brullende machines van festival naar festival.

Jouw steampunk kostuum van De Stijlmeester

Wij hebben alles in huis om jouw steampunk maatkostuum vorm te geven. De Victoriaanse stijl is geen enkel probleem voor ons. Tot in detail kies jij hoe jouw kostuum eruit komt te zien: kleuren en stoffen, maatoverhemden, plastrons en vlinderstrikken, knopen van metaal of hout. En onze coupeuse kan alle extra’s die jij meebrengt prachtig bevestigen.

Mijn kostuum samenstellen

webwinkel