Een stropdas maakt je maatkostuum af

Een stropdas maakt je maatkostuum af

Waarom een stropdas je maatpak helemaal afmaakt

Bij een maatkostuum is de stropdas niet weg te denken. Je kunt hem in iedere kleur en in elk patroon laten maken. Met een goede knoop erin, en soms een bijpassend pochet, maakt de das je maatpak helemaal af.

Net als andere onderdelen van het pak (denk aan het gebruik om het onderste knoopje van jasje en vestje open te dragen), is ook de stropdas ontstaan in het leger. En dankzij de excentrieke Franse ’modekoning’ Lodewijk raakte hij al vroeg in heel Europa bekend.

Hieronder vertellen we je het verhaal over het ontstaan van de stropdas.

Wil je een mooie das bij je maatpak? bezoek De Stijlmeester

bij elk kostuum de perfecte das

Influencer in 1700: Lodewijk de Veertiende

‘Frankrijk is het middelpunt van de wereld en ik ben het stralende middelpunt van Frankrijk.’ Dat zei koning Lodewijk de 14e over zichzelf toen hij zich Zonnekoning begon te noemen. Politiek gezien een tikkeltje overdreven misschien. Maar rond 1700 was het Franse hof wél het middelpunt van de mode in Europa.

De koning kreeg een nieuw gewaad, een nieuw soort kapsel of een nieuw soort schoenen, en als een olievlek verspreidde die nieuwe trend zich dan over Europa. Lodewijk was een echte influencer. Er waren zelfs speciaal gekapte en geklede poppen die naar andere steden verstuurd konden worden om daar te laten zien wat de nieuwste mode was.

Enfin, het verbaast niet dat het ontstaan van de stropdas gekoppeld is aan Louis XIV.

Kroaten, soldaten en hun cravate

Tijdens de tweede helft van de 30-jarige oorlog (1618 en 1648) vocht namelijk een Kroatisch regiment in dienst van het Franse leger. De Kroaten vielen op door hun moed én door de doeken die ze om hun hals hadden gewikkeld.

Gewone soldaten hadden een halsdoek van kant, hogere rangen droegen er een van zijde. Ze waren ingewikkeld geknoopt en de onderkant hing tot op hun borst. Lodewijk was direct enthousiast en begon zelf ook zo’n doek te dragen, die vanaf dat moment een ‘Kroaat’ genoemd werd, een ‘Cravate’.

Haastig knopen raakt in de mode

Tijdens de slag van Steenkerken in 1692 versloeg het Franse leger een alliantie geleid door Willem van Oranje. Het zag er in het begin slecht uit: de Fransen werden in hun slaap verrast door hun vijanden. Doordat het leger snel op de been kwam, en de troepen van Willem te langzaam opmarcheerden, wonnen de troepen van Lodewijk het gevecht.

De Fransen hadden die morgen niet de gelegenheid gehad hun cravates in de gebruikelijke ingewikkelde knoop om hun hals te wikkelen. Met een losse, slordige halsdoek hadden ze de slag gewonnen. Dat zorgde voor een nieuwe trend: de Steinquerque Cravate. Een kanten doek nonchalant geknoopt met twee losse einden die naar beneden hingen.

Van Franse cravate naar Britse tie

Intussen was de cravate ook in Engeland geïntroduceerd. En gedurende de 18e eeuw werd de manier waarop je hem knoopte steeds belangrijker. Een kwestie van smaak en van stijl. Vanaf de Slag bij Waterloo in 1815 heette de das in het Engels dan ook een ‘tie’ (‘manier van knopen’).

De das bleef een soldatending. De Britse cavalerie kwam rond 1865 met een nieuwe doek; een dunne reep stof die snel geknoopt kon worden. Ze noemden die de ‘Four in Hand’, naar de wagenbestuurders die 4 paarden met 1 hand konden mennen.

Tot op de dag van vandaag is de Four in Hand de meest gebruikte manier om je stropdas te knopen. Netjes en toch sportief vanwege zijn asymmetrische knoop.

Waarom toch die stropdas?

Je snapt al waarom Four in Hand Cravate in het Nederlands stropdas genoemd is. De strop is van oudsher een lus met een schuifknoop. Daarmee verwijs je dus naar de techniek van het knopen van je, juist, das. Je schuift de knoop naar boven tot de das zich sluit als een strop om je hals. Maar waar was dat voor nodig?

Dat heeft te maken met de maat van de boord van het hemd. Om de knoop mooi aan te laten sluiten moest die soms wat losser, soms wat strakker geschoven kunnen worden.

Ook handig als je een boord hebt die… een tikje te krap zit trouwens. Niet zelden zie je een man met de boordknoopjes open, en de knoop van de das ervoor om dat te verhullen. Als je de strop niet te strak wilt hoeven aan te trekken, overweeg dan eens een maatshirt. Het zit comfortabel en is niet eens zo duur.

Maatshirts bestellen

Verschillende schuifknopen

Er zijn nog veel meer manieren om een schuifknoop te maken, dan de simpele lus die je ook maakt voor een strop. Volgens wiskundigen zelfs 85 verschillende. Maar daar vermoeien we je niet mee.

Naast de platte knoop van de Four in Hand, is de dubbele windsor populair. Die manier van knopen, iets ingewikkelder, leidt tot een stevige, brede en symmetrische knoop.

Volgens James Bond is die knoop overigens “the mark of a cad” (het kenmerk van een schoft). Maar ach, Bond is ook maar een verzinsel natuurlijk.

Das en boord

Waarom is er eigenlijk een schuifknoop in de das aangebracht? Nou, soms moest die iets strakker om mooi aan te sluiten

Jouw persoonlijke kostuum met een unieke das

Als wij je adviseren over een maatkostuum, nemen we uiteraard ook de stropdas mee. Een opvallend contrast of juist ton-sur-ton, effen of in een speels patroon, alles is mogelijk. Elders een pak of overhemd laten maken? Neem het mee naar de winkel, want bij De Stijlmeester vind je altijd de das die bij jou past.

Kom langs!

Naar onze webwinkel

Astraat 8, 9718 CR Groningen

webwinkel