Gilet, een stijlvol statement bij je trouwkostuum

Gilet, een stijlvol statement bij je trouwkostuum

Gilet, een stijlvol statement bij je trouwkostuum

Nee, dit is geen blog over een scheerapparaat. We hebben het over het mouwloze strak aansluitende vest dat je onder je jasje draagt. Het schijnt een Perzische uitvinding te zijn, die in de 17e eeuw in Engeland werd geïntroduceerd door de Engelse koning Charles de Tweede. Die wilde een sobere en eenvoudige kledingstijl in plaats van de overdaad die het Franse koningshuis aan de dag legde.

Een jas tot op de knieën

Het vest, door de Engelsen ‘waistcoat’ genoemd, was oorspronkelijk een jas tot op de knieën, maar de modetrends zorgden dat hij steeds korter werd. En, in weerwil van de eenvoud waarmee het begon, ontwikkelde het gilet zich tot een modegevoelig kledingstuk waarmee mannen extra fleur en flair aan hun kostuum konden toevoegen.

Het vest als statement van stijl

In de eerste helft van de 20e eeuw verdween het gilet als vast onderdeel van het kostuum, en in de tweede helft kwam het maar mondjesmaat terug. Nu, in de 21e eeuw, is het gilet een statement waarmee je laat zien dat je smaak hebt. In het alledaagse kostuum zie je mannen het niet zo vaak dragen. Tijdens een bruiloft daarentegen viert het driedelige maatpak hoogtij.

Waarom je als bruidegom een gilet draagt

Je kleedt je voor je trouwdag op je mooist en mag je echt onderscheiden van anderen. Jij en je geliefde zijn het stralende middelpunt. Om dat te onderstrepen kiezen sommige mannen voor bretels. Als ze dan tijdens het feest hun jasje uitdoen, hebben ze op de andere gasten twee streepjes (vaak met een strikje) voor. Maar meestal maken bruidegoms de keuze voor een gilet. Onder het jasje staat dat extra gekleed, en als het jasje uit is zie je er net even wat feestelijker uit.

En je mannelijke gasten niet

Het is trouwens oppassen voor de andere mannen op het feest. Je vrienden, maar ook je vader of broers dragen als regel geen kleding waarmee ze jou naar de kroon steken. Draag jij driedelig, dan draagt de rest een tweedelig kostuum. En door de keuze van de stof en uitvoering van je gilet straal je ook als je op het feest lekker je jasje over de stoel hebt gehangen.

Twee uitvoeringen

Krijno en Arnold dragen in de winkel altijd een driedelig kostuum. Zo kun jij zien hoe persoonlijk het te maken is. En als het vest ter sprake komt, doen ze allebei hun jasje open. De een draagt een gilet met enkele knoop zonder revers, de ander een double-breasted (twee rijen knopen) gilet mét revers. De meeste bruidegoms kiezen die laatste versie. Ze willen echt uitpakken, en dat is terecht. En, leuk feitje: in de ‘gewone pakkenwinkels’ kun je alleen de standaardversie met 1 rij knopen krijgen.

1000 mogelijkheden

Op basis van het kleur- en stylingadvies van Arnold en Krijno kies je een kostuum dat helemaal bij je past. Het gilet sluit qua kleur altijd gedeeltelijk aan bij de pantalon. In dezelfde stof, of een wat meer bewerkte stof in dezelfde kleur, zodat het nog een mooi geheel is wanneer je je jasje hebt uitgetrokken. Maar het gilet heeft natuurlijk een voorkant en een achterkant. Je kunt een ervan voorzien van een contrasterende of complementaire kleur of patroon. Dat kan de voeringstof zijn, of een heel andere stof. Alles kan. Ook qua zakken, revers, knoopsgaten en knopen (altijd de onderste open!).

Is dat niet warm?

Ja, het is ietsje warmer om een driedelig kostuum te dragen. Je voegt met je vest gewoon een extra laagje toe. Maar hoe lang draag jij die dag je jasje en hoe zie je er graag uit als je dat uittrekt en over de leuning van je stoel achterlaat om te gaan dansen? Je blijft je onderscheiden van je gasten en, met je geliefde, het feestelijke echtpaar.

Na de bruiloft

Een bruidsjurk draag je maar een keer. Hoe zit dat met je trouwpak? Als je voor een mooi trouwkostuum koos, met een gilet als extra feestelijk item, kun je dat pak later gewoon nog eens aan. Naar een bruiloft, een feest of gewoon naar je werk. Tweedelig en zonder vestje. Geschoren of ongeschoren.

webwinkel