Goed in de knoop

Dassen, strikjes en plastrons: goed in de knoop

Je weet dat we bij De Stijlmeester zelf onze stropdassen laten maken. Daardoor krijg jij precies het patroon en de stof die bij je stijl en uitstraling passen. Maar wat dacht je van een vlinderstrikje? Regelmatig kiest een bruidegom voor het ceremoniële gedeelte een stropdas, om tijdens het feest verrassend uit de hoek te komen met een flitsende vlinderstrik.

We nemen je kort mee in de geschiedenis van de vlinderstrik. En aan het einde verklappen we je nog iets over het knopen van stropdassen. Liever meteen naar vlinderstrikjes kijken? Je vindt ze in de webshop.

Naar de webshop

Het neefje van de stropdas

De vlinderstrik heeft dezelfde oorsprong als de stropdas. Ergens in de eerste helft van de 17e eeuw. Tijdens de 30-jarige oorlog (1618 tot 1648) vocht namelijk een Kroatisch regiment in dienst van het Franse leger. De Kroaten vielen op door hun moed én door de doeken die ze om hun hals hadden gewikkeld.

Gewone soldaten hadden een halsdoek van kant, hogere rangen droegen er een van zijde. Ze waren ingewikkeld geknoopt en de onderkant hing tot op hun borst. Lodewijk de 14e was direct enthousiast en begon zelf ook zo’n doek te dragen, die vanaf dat moment een ‘Kroaat’ genoemd werd, een ‘Cravate’.

Deze los in een strik geknoopte cravate transformeerde de 200 jaar daarna tot de lange strakgeknoopte stropdas, én de korte strakgeknoopte vlinderstrik. Die strakke knoop hebben we overigens aan de Engelsen te danken. Die noemen hun stropdas niet voor niets ‘knoop’, ofwel ‘tie’, en de vlinderstrik ‘bow tie’.

Smoking

De meeste mannen kennen de vlinderstrik natuurlijk van de ‘smoking’. Denk: James Bond. Deze look is ontstaan in de Verenigde Staten rond 1880. De steenrijke tabaksfabrikant Pierre Lorillard droeg tijdens een feest op zijn landgoed Tuxedo Park, even buiten New York, een zwart kostuum met ronde revers, met daarbij een wit overhemd en een strakgeknoopt zwart strikje.

Iedereen was razend enthousiast over deze nieuwe look. Veel sportiever dan het rokkostuum met slippenjasje en wit strikje. De Tuxedo werd een hit. De stijl heet in de wandelgangen ook wel ‘black tie’, maar bij ons noemen we hem ‘smoking’. Wat dus niet zo gek is, aangezien de stijl door een tabaksfabrikant is bedacht.

Meer dan zwart

Kijk je naar de lange geschiedenis van de vlinderstrik, dan verbaast het je niet dat die net als de stropdas op allerlei manieren geknoopt kan worden. Op internet vind je knopen met namen als de ‘batwing’, de ‘thistle’ en de ‘single-ended’. Wat ook niet verwondert, is dat je hem in allerlei kleuren en patronen kunt dragen. Zo stem je de vlinderstrik helemaal af op je kostuum.

Bij De Stijlmeester vind je strikjes in alle kleuren. Maar, en dat is supertof, we kunnen een strikje laten maken van elke stof die jij wilt. Zo kun je het strikje laten matchen met je de voering van je jasje, met je bretels of je schoenen, of... met alle drie.

En als je echt origineel uit de hoek wilt komen, kun je bij ons ook unieke strikjes van hout of beton vinden. Maak dus snel een afspraak.

Strikjes van hout

Knopen knopen knopen

Als je bij ons een strikje koopt, zorgen we dat je die niet zelf hoeft te knopen. Maar bij je stropdas krijg je van ons een speciaal cadeau. Je ontvangt een USB-stick (in de vorm van een creditcard) met filmpjes, waarop Arnold zelf je verschillende knopen laat zien. In spiegelbeeld, zodat jij met een paar eenvoudige stappen precies de dasknoop maakt die jij wilt. Voor een Windsor of een Eldredge draai jij dan je hand niet meer om (behalve tijdens het knopen natuurlijk).

Stropdas vinden

De plastron

De stropdas blijkt nog een neef te hebben. Je ziet hem niet zo vaak op feestjes, maar het is wel een stijlvolle en onderscheidende keuze. In het Engels noemen ze hem de Ascot Tie, omdat hij populair werd onder mannen die de Royal Ascot paardenraces bezochten. In het Nederlands noemen we hem behalve Ascot ook wel (naar het Frans) ‘plastron’. En, daar zie je weer die Kroaten terug, in Amerika noemen ze hem ook wel ‘cravat’.

Oorspronkelijk was de plastron een uitneembaar bewerkt frontje dat je over de borst van je overhemd droeg. Tegenwoordig is het een brede, korte stropdas die aan de voor- en achterkant van dezelfde stof is gemaakt. Hij loopt uit in een brede punt en heeft een voorgevormde knoop. De plastron draag je met zijn mooie knoop en luxe soepele stof in combinatie met een driedelig kostuum.

Net als stropdassen en vlinderstrikjes kun je je plastron in iedere stof laten maken. Zo maak je je look helemaal af.

Laat je adviseren

Niet alleen voor maatkostuums, trouwkostuums en maatoverhemden kun je bij De Stijlmeester terecht. We hebben alles in huis om je look helemaal af te maken. Stropdassen, vlinderstrikjes en plastrons bijvoorbeeld, in elke kleur en patroon, voor het perfecte plaatje. Kom gerust langs in de winkel of maak een afspraak.

Afspraak maken

webwinkel