Naar de webwinkel
  • Astraat 8 9718 CR Groningen
  • 050 - 2600 808

Hoe verkoop jij je huis?

Hoe verkoop jij je huis?

Het gaat weer beter met de economie. Dat horen we van alle kanten. Alles zit weer positief in de lift. Ook de woningmarkt trekt weer aan en de rente is historisch laag. Tijd dus om de verhuisplannen die tijdens de crisis in de koelkast waren gezet tot uitvoer te gaan brengen.

Het huizen zoeken en kijken kan gaan beginnen. Ho, wacht even! We moeten ons huidige huis eerst nog eventjes verkopen. Ach, dat is zo verkocht. Het ziet er erg leuk en gezellig uit. Leuk ingericht toch? Oké, er moeten wat kleine klusjes gedaan worden. Ach, daar kijken de mensen wel doorheen. Dat doen wij ook. Nog een beetje opruimen en schoonmaken en dan kan het te koop bord in de tuin.

De makelaar wordt gebeld om een afspraak te maken. Waarde bepalen, nog even wat leuke foto’s schieten en een mooi uitnodigend verhaal schrijven. Hup, hij kan het internet op. Mensen kom maar kijken. Nou ja zeg, wat een slechte makelaar. Het huis is veel meer waard. En hoezo, er moet nog veel in het huis gebeuren? ’t Is wel goed, kijk er maar doorheen.

En dat is nou juist het grote probleem. Heel veel mensen kunnen er niet doorheen kijken. Ook niet die mensen die zeggen dat wel te kunnen. Wij merken dat bijna dagelijks in de praktijk. Het grootste probleem is dat zowel bij verkoop als bij koop er emoties om de hoek komen kijken. En die emoties zijn in beide gevallen totaal anders.

De verkopende partij heeft zijn leefstijl, smaak en sfeer in zijn huis gebracht met de daarbij behorende herinneringen. De kopende partij gaat zich proberen voor te stellen hoe hun leefstijl, smaak en sfeer in het huis gebracht kan worden, maar heeft daarbij wel met die van de verkopende partij te maken. De kopers hebben daar helemaal niets mee. Voor hun telt het huis, de ruimte en de mogelijkheden. Die moeten het juiste gevoel geven. De privé snuisterijen en herinneringen zijn alleen maar een sta-in-de-weg, letterlijk en figuurlijk.

Het is dus ontzettend moeilijk voor kopers hun eigen meubels, kleuren, spullen en sfeer te zien in een huis van een ander. Een woning is een te grote ruimte om dat allemaal in je gedachten voor je te zien. Een hoekje of kamertje wil nog wel lukken, maar een heel huis is een totaal ander verhaal. En omdat het niet lukt gaan we kijken naar dingen die niet mooi zijn, kapot of niet praktisch zijn. De verkoper ziet dat al lang niet meer, kijkt er al heel lang overheen of vindt het juist wel praktisch, omdat het past bij zijn leefstijl.

Zelfs bij een lege woning is het heel erg moeilijk onze eigen leefstijl, smaak en sfeer in het huis te projecteren. Voor veel mensen is er een bijkomend probleem, de ruimtes kleiner lijken dan dat ze in werkelijkheid zijn. Of anders gezegd, de meubels lijken in onze gedachten een stuk groter.

Voordat je je woning gaat verkopen laat hem eerst bekijken door iemand die geen binding met jouw woning heeft. Hij kijkt als zijnde een koper naar jouw huis. Zonder emotie, maar wel met kennis van zaken om jouw huis goed te verkopen. Jouw huis verkopen heb je in eigen hand en De Stijlmeester kan je hiermee uitstekend helpen.

Ga je met ons mee op reis jouw huis verkopen?

Kleurrijke groet,

Arnold Fontijn