Naar de webwinkel
  • Astraat 8 9718 CR Groningen
  • 050 - 2600 808
Leef - tijd

Onlangs is mijn vader, en geheel zijn eigen keuze, maar toch onverwachts van ons heengegaan. Hij heeft de mooie leeftijd van 77 jaar bereikt.

Tijdens een kerkdienst ter nagedachtenis van iedereen die dat jaar was overleden, drong het pas tot mij door dat onze leeftijd er alleen wat toe doet bij geboorte en overlijden en is het eigenlijk alleen maar een cijfer in de tussentijd. Maar wat is nu onze leef - tijd? Wat doen wij met ons leven? Wat doen wij met onze kostbare tijd? Onze leef - tijd ontdekken wij gaandeweg, als we ouder worden. En aan het eind weten wij pas wat onze echte leef – tijd is.

Als ik tegen iemand zei “mijn vader is 77 jaar geworden” werd er vaak gereageerd met “mmm dat is nog niet zo oud”. En in eerste instantie dacht ik ook zo. Vroeger had je een mooie leeftijd bereikt als je tussen de 70 á 90 jaar werd. Tegenwoordig is dat tussen de 80 á 100 jaar. En toch is de gemiddelde leeftijd van een man ‘maar’ 76 jaar.

Aan het begin van onze leef - tijd, van 0 tot 21 jaar, zijn we vooral aan het ontdekken. Wat zijn de mogelijkheden in het leven? We zijn druk met kennis vergaren en kijken welke kant we op kunnen gaan.

En ja, dan het middenstuk van onze leef - tijd. Voor iedereen weer anders, maar meestal toch wel gepaard gaande met een soort van crisis. Soms is het echt crisis, maar gelukkig stoeien de meeste mensen met de afgezwakte vorm ervan. En die is soms nog heftig. Wat wil je ook, als je ontdekt dat je misschien iets doet wat je niet wilt doen of bent wat je niet wilt zijn? Maar wie ben ik dan wel? Wat wil ik dan wel doen? Met de kennis die we dan hebben, gaan we weer verder met onze persoonlijke ontdekkingsreis. Nu intenser en bewuster dan voorheen.

En aan het eind van de reis komt de grote evaluatie. Dé hamvraag. Heb ik mijn leven geleefd zoals ik het graag wilde? Het grappige is dat wij in crisistijd teruggaan naar onze jeugd. Onze onbewuste kennis willen we omzetten in bewuste kennis. Als klein kind wisten wij namelijk wel wat we mooi en leuk vonden. Maar in de reis naar volwassenheid slaat de onzekerheid behoorlijk toe. Mode, trends en vooral wat anderen van ons vinden worden belangrijk . En zo raak je van je eigen padje af. Je vergeet jezelf.

Kleine kinderen zijn eerlijk en puur. Maar tijdens de opvoeding gaat het een beetje mis. Onbewust vertellen ouders aan hun kinderen wat zij belangrijk vinden, wat zij mooi vinden en graag bij hun kinderen willen zien. Onder het mom van zij moeten het nog leren en wij weten het toch ietsiepietsie beter. Eigenlijk hebben we allemaal de neiging om wat jezelf mooi en belangrijk vindt op een ander te willen projecteren. Maar iedereen is uniek. En wat doen mode en trends? Precies, die doen hetzelfde. Er is iemand die heel hard roept wat hij mooi vindt en wij volgen met z’n allen gedwee de modegoeroe, de trendsetter. Oké, een enkeling uitgezonderd. Maar ben jij het?

Een kleur- en stijladvies geeft je handvatten. Waarom kies je voor die kleuren en stijl in het interieur? Waarom staat juist dat kledingstuk jou zo geweldig mooi? Waarom is dat jouw favoriete lettertype? Zelfs jouw persoonlijkheid komt uit onze kleur- en stijladvies naar voren. Onze persoonlijke kenmerken en lichaamsbouw vertellen ons de keuze waarom en wij laten het jou zien. Moeder Natuur heeft per slot van rekening jou niet voor niets zo gemaakt.

Met deze wetenschap kun jij tijdens jouw leef - tijd zijn wie je bent. En dat is iets eerder dan vlak voor het einde van je leef - tijd. Mooi toch?

Durf jij met ons mee op jouw persoonlijke ontdekkingstocht?


Kleurrijke groet,

Arnold Fontijn