Waarom een pochet staat voor klasse

Waarom een pochet staat voor klasse

Van zakdoek naar mode-accessoire: de pochet als sieraad op je borst

Je kiest voor een maatkostuum omdat je er piekfijn uit wilt zien. Vergeet dan je pochet niet: het rechthoekige lapje stof in de linkerborstzak van je jasje. Jij draagt waarschijnlijk het liefst een pochet in dezelfde kleur als je stropdas, of in een ander even chique ontwerp. Ben je net als wij nieuwsgierig waar de pochet vandaan komt? Of het oorspronkelijk echt een snotlap was waar oude mannetjes gemorste drank mee opdepten? Lees hieronder wat we hebben ontdekt.

Ik wil een maatpak van De Stijlmeester

Een elitaire zakdoek

Pochet is Frans voor ‘zak’. Dat zou kunnen betekenen dat deze borstzakversiering inderdaad uit Frankrijk afkomstig is, net als de stropdas bijvoorbeeld. Maar nee, de geschiedenis voert ons veel verder terug. In de oudheid gebruikte de elite van de Grieken, Egyptenaren en Romeinen al een rechthoekig linnen lapje als zakdoek. Deze gewoonte zette zich door tot in de middeleeuwen: linnen maakte plaats voor zijde.

Masker tegen stank

Je moet weten dat het in de middeleeuwse steden vreselijk stonk. Als de elite zich tussen het gewone volk waagde, was een geparfumeerde zijden zakdoek onmisbaar. Die drukte je tegen je neus om de stank iets te beperken. De Engelse koning Richard II schijnt rond 1350 als eerste de zakdoek te hebben ingevoerd als modeaccessoire. Hij hield van felgekleurde patronen.

Van Engeland naar Frankrijk

Vanaf Richard II gold de zakdoek, in het Engels ‘pocket square’, als een mode-item voor de hogere standen. Aan het hof van de Franse koning Lodewijk de XVIe, in 1775, waren geborduurde zijden doekjes in zwang. En rond dezelfde tijd werden vanuit het Ottomaanse rijk witte doekjes met een gekleurde bies geïntroduceerd.

Van broekzak naar borstzak

Toen in de 19e eeuw het tweedelige kostuum werd geïntroduceerd, verhuisde de zakdoek van de broekzak naar het borstzakje. Mannen gingen twee zakdoeken dragen: de ene om te snuiten en te deppen, de andere als versiering op hun borst. En in de jaren ’50 van de vorige eeuw bereikte de pochet het einde van zijn ontwikkeling: het werd een statement.

Je pochet is vrienden met je stropdas

Hoewel het prachtig is om je pochet van dezelfde stof te laten maken als je stropdas, kun je ook een uitdagender keuze maken. Kies bijvoorbeeld voor een pochet met een ander patroon, en zorg dat een van de kleuren van dat patroon overeenkomt met de kleur van je das. Maar, weet je, er is niets mis mee als je de pochet gebruikt als eyecatcher. Als een kleurige bloem van stof op je borst.

Kies een vrolijke vouw

We hebben het elders gehad over het knopen van een stropdas: je kiest een knoop die bij je past. Dat geldt dus ook voor je pochet. Je kunt kiezen voor de klassieke rechte vouw, waarbij de rand van je pochet een klein beetje uitsteekt, parallel aan de bovenrand van je borstzakje. Een andere, simpele manier is het midden van je pochet vastpakken en het een paar keer draaien, om het dan met de hoeken naar beneden in je borstzakje te steken. Verder kun je op allerlei manieren spelen met punten die uitsteken.

Versier je borst

Met een pochet voorzie je jezelf van een extra sjieke uitstraling. Je laat zien dat je ook over dit detail hebt nagedacht. Door je keuze voor de stof, de kleur en het patroon, en door de manier waarop je je pochet vouwt sluit je aan bij de gelegenheid waarvoor je het maatkostuum op dat moment draagt. Laat je in de winkel van De Stijlmeester adviseren over je pochet. We kunnen het van iedere stof voor je laten maken, de mogelijkheden zijn eindeloos. Het wordt dus een ultrapersoonlijke versiering op de borst van je jasje. Als dat geen klasse uitstraalt..!

Maatkostuum bestellen

webwinkel