Waarom je de onderste knoop van je jasje open laat

Waarom je de onderste knoop van je jasje open laat
100%
min
90%
Klik om scroll te activeren

DE ONDERSTE KNOOP VAN JE JASJE HOORT OPEN: WAAROM?

De meeste confectiepakken hebben tegenwoordig een jasje met twee knopen. Je kunt bij een maatkostuum natuurlijk ook mooi kiezen voor drie.

Welke knopen houd je open? Wanneer moeten ze dicht? En hoe zit het met de knopen van je vestje ofwel gilet? Hier vind je alles wat je wilt weten over knoopjes open of dicht:

  • wat de regels voor het dichtknopen van jasje en vestje zijn

  • waarom wij soms liever tegen de regels ingaan

  • hoe een te dikke koning het open knoopje tot mode verhief.

Gilet is trouwens gewoon een ander woord voor vestje. We gebruiken ze door elkaar.

Jasje dichtknopen: de regels

Tel je knopen van boven naar beneden en onthoud dit rijtje: soms, altijd, nooit. Die regel geldt als je staat, bij zitten knoop je je jasje los.

Drie knopen aan je jasje
Drie knopen? Dan doe je soms dicht: je bovenste knoop. Altijd dicht: je middelste knoop. Nooit dicht: de onderste knoop.
Als je er drie aan je jasje hebt is die bovenste een kwestie van kiezen. Open of dicht, jij beslist; vandaar ‘soms’.

Twee knopen aan je jasje
Heb je twee knopen? Dan doe je altijd dicht: de bovenste knoop. Nooit dicht: de onderste knoop.

Uitzondering op de regel: als je gaat zitten
Je wilt comfortabel kunnen zitten zonder dat je jasje omhoog schuift. Daarom knoop je, als je gaat zitten, alle knoopjes los.

De regels voor het dichtknopen van je gilet

Het vestje onder je jasje knoop je altijd dicht, op de onderste knoop na. Hier is geen verschil tussen zitten of staan. Het gilet is zo gesneden dat je er comfortabel mee kunt zitten als de knoopjes dicht zijn.

Waarom wij tegen de regels ingaan

De persoonlijke vrijheid en het comfort van de drager staat bij De Stijlmeester voorop. We vinden dat regels de mens moeten dienen in plaats van andersom. Daarom kijken we bij het aanmeten van een kostuum naar wat bij jou past. Dat is tijdloos en onafhankelijk van mode. Drie knopen of twee knopen? Jij kiest! En we zorgen altijd dat het comfortabel zit.

Benieuwd naar onze maatkostuums? Hier vind je voorbeelden van hoe die open knoop eruit ziet.

Hoe een te dikke koning de knoopjesmode bepaalde...

Toen de nieuwe mannenmode even na 1900 het Britse koningshuis bereikte, ontstond daar een probleem. Want de koning was te dik. Koning Edward VII (begin 1900 nog Prins van Wales) was nu eenmaal een echte levensgenieter.

Hij at iedere dag, hou je vast: een stevig ontbijt; volledige lunchmaaltijd; thee met sandwiches en scones; diner van twaalf gangen en een maaltijd in de late avond. En daarbij rookte zijne hoogheid 12 enorme sigaren en 20 sigaretten per dag. Natuurlijk om de spijsvertering op gang te houden.

Daarom paste hij niet goed in zijn vestje. Het knelde om zijn buik, en niet alleen wanneer hij zat. Edward besloot om de onderste knoop van zijn gilet open te laten. Zo kon hij comfortabel meedoen aan de kledingstijl van dat moment.

...ook die van het jasje

De High Society zat vaak te paard. Toen de mode veranderde en het jasje onderdeel van het kostuum werd, vond koning Edward dat 1 ding van de oude look bewaard moest blijven.

Het jasje moest aan de onderkant openvallen, alsof je er zo mee op een paard kon gaan zitten. Daarom liet de koning de onderste knoop altijd open. Dat open onderste knoopje is dus een hommage aan de rij-jas. Het bovenste knoopje deed Edward open omdat het er zorgeloos en nonchalant uit zag.

De hele wereld volgde

De High Society volgde de koning. Uit respect en misschien ook wel omdat het gewoon comfortabeler was. Dat had wereldwijd invloed. Want het British Empire was op dat moment het grootste imperium aller tijden met een bevolking van meer dan 450 miljoen mensen.

Sindsdien is het gebruikelijk om het onderste knoopje van je vest altijd open te houden: of je nu zit of staat. Wel zo comfortabel.

Wil je ook een comfortabel maatpak? Voor je dagelijks werk, of omdat je gaat trouwen? Maak een afspraak met De Stijlmeester.

webwinkel