De lengte van je pantalon en het aantal broekzakken

De lengte van je pantalon en het aantal broekzakken

Pijpen en zakken: je pantalon van onder tot boven

Om de juiste lengte van je mouwen te bepalen hoef je alleen maar je armen te strekken. Daarover schreven we hier. Maar hoe zit dat met de lengte van je broekspijpen? Wees gerust, je hoeft niet in spagaat.

Laat je in deze blog bijpraten over de juiste lengte van je broekspijp, en hoe je die bepaalt. En als we het over de onderkant van de pantalon hebben gehad, kunnen we meteen de bovenkant meenemen: de broeksband en de zakken.

Als bonus tackelen we nog even de onzinregel dat je schoenen donkerder moeten zijn dan je kostuum.

Hoe bepaal je de juiste lengte van de broekspijpen van je kostuum?

Om te weten of je pantalon de juiste lengte heeft, kun je kijken naar twee dingen. Ten eerste naar het knikje aan de voorkant wanneer je schoenen draagt. Als tweede naar het aantal centimeters boven de hak.

Trek dus de schoenen aan die je bij je kostuum gaat dragen. Is je broekspijp lang genoeg, dan heeft hij

  • aan de voorkant 1 klein knikje
  • en eindigt 2 cm boven de hak

Wij leveren je broek trouwens op perfecte lengte. Hoe we dat doen? Bij het opmeten houden we de broek ietsje langer, zodat we hem bij het doorpassen exact op de goede lengte kunnen afspelden. Onze coupeuse in Groningen maakt hem dan helemaal af.

Ik wil een maatkostuum

Een pantalon die bovenaan mooi sluit

Als je broek goed past, hoef je er geen riem bij te dragen. Maar het is wel mooi, en zeker als hij aansluit bij je schoenen. Maar eerst de sluiting.

Je wilt geen wringende sluiting aan de voorkant van je broeksband, maar een mooie rechte, gladde band. Dat zit bovendien een stuk comfortabeler.

Pantalons van de Stijlmeester hebben daarom een verlengde sluiting: knoop-haakje-knoop. Normaalgesproken koop je een pantalon met haakje-knoop. Maar dat is dus minder mooi omdat de sluiting scheef gaat trekken.

Hoeveel zakken in je broek?

De broekzakken van een maatpantalon zitten er voornamelijk voor de sier. Oorspronkelijk was 1 kontzak normaal. Die zat links of rechts, afhankelijk van of je links- of rechtshandig was. Maar tegenwoordig kiezen mensen meestal voor 2 kontzakken, omdat we dat kennen van de spijkerbroek en chino.

Aan de voorkant kun je kiezen voor drie verschillende soorten broekzakken:

  • de steekzak staat schuin op de zijnaad, net als bij je spijkerbroek
  • de zak op de zijnaad opent naar de zijkant en valt mooi weg tegen de naad van je broek
  • van de paspelzak loopt de opening parallel aan de zijnaad, en de opening ligt sierlijk op de stof van je bovenbeen

Het is wat met die zakken: ze zijn er voor de sier, maar moeten ook weer niet te veel opvallen. Aan de achterkant lopen de twee zakken van je pantalon trouwens parallel aan de broeksband.

De kleur van je schoenen

Vroeger, heel vroeger, had je twee kleuren schoenen: donkerblauw en zwart. Uit die tijd stamt de regel dat je schoeisel in ieder geval donkerder moet zijn dan je kostuum. Of die andere regel, dat je bij een grijs pak zwarte schoenen draagt en bij een blauw pak donkerblauwe stappers.

En bruin denk je nu? Die combinatie is ooit door makelaars geïntroduceerd en zo gemeengoed geworden.

Je koopt tegenwoordig schoenen in allerlei kleuren en dessins. Gooi de regels van vroeger dus lekker overboord en vergeet niet: kies een bijpassende riem.

Je pantalon in 1, 2, 3

Nu weet je het, een pantalon sluit mooi en rimpelloos aan van boven, en is aan de onderkant precies lang genoeg. Van oorsprong zitten er 3 zakken in, 2 aan de voorkant en 1 kontzak.

Kortom:

  • 1 knik in de broekspijp
  • 2 cm boven de hak
  • 3 zakken (met steekzak, paspelzak, of op de naad.

Maar eh… uiteraard kunnen wij je kostuum precies zo laten uitvoeren als bij jou past. Dat is het voordeel van een maatpak van De Stijlmeester.

Maatkostuum kiezen

webwinkel