Naar de webwinkel
  • Astraat 8 9718 CR Groningen
  • 050 - 2600 808

Wat doe je op de vloer?

Wat doe je op de vloer?

Wat doen we op de vloer is één van de belangrijkste beslissingen bij de inrichting van een ruimte. Want welke ruimte we ook nemen er moet iets op de vloer. Daarbij is het ook iets wat we niet snel vervangen. Misschien een kleed wat erop ligt, maar niet de gehele vloerbekleding. In deze blog wil ik je meenemen met een aantal vragen die jij/jullie jezelf het beste kan stellen om tot een goede keuze te komen.

Er is tegenwoordig ook wel een hele ruime keuze in wat we op de vloer kunnen leggen. We hebben tapijt, laminaat, gietvloeren, hout, parket, kurk, linoleum, tegels en ik ben er vast nog een aantal vergeten. Wat tegenwoordig heel erg in opkomst is, is de PVC vloer. En nu ga ik niet vertellen wat je op de vloer moet doen. Voor iedereen is die keuze anders.

De eerste vraag die jij jezelf moet stellen is hoe je leeft. Daar bedoel ik mee of je sportief bent, veel buiten de deur of juist veel in huis verblijft, praktisch of juist van knus en gezelligheid houdt en bijvoorbeeld graag vrienden/vriendjes van kinderen over de vloer hebt. Uiteraard zijn er meerdere leefstijlen te combineren.

Als dat duidelijk is, komt vraag twee. Waar ga ik de ruimte voor gebruiken? Een woonkamer gebruiken we heel anders dan een slaapkamer of de hal. Je weet natuurlijk wel waar je welke ruimte voor wil gebruiken, maar dan is er gelijk vraag twee a. Doen we elke ruimte een andere of juist dezelfde vloerbekleding?

Na beantwoording van die vraag gaan we kijken hoe de huidige situatie is. Hebben we te maken met een betonvloer of een houtenvloer? En ook niet onbelangrijk, hoe wordt de ruimte verwarmd? Is er vloerverwarming, centrale verwarming, misschien wel een gaskachel of nog een andere wijze? Ook hierin zijn combinaties mogelijk. Ook hier hebben we een vraag a. Met wat voor type woning hebben we te maken? Vrijstaand, gezinswoning, appartement, rijtjeswoning, twee onder één kap, etc. Kijk bij een appartement of bovenwoning ook eens wat hierover staat vermeld in de huisregels van de VVE. Soms zijn hierover regels in verband met geluidsoverlast. En op bonje met de buren zitten we nu ook niet te wachten.

We zijn al een aardig eind op weg, maar er is nog één vraag die belangrijk is. Welke sfeer wil je gaan creëren in de ruimte? Ga je voor bijvoorbeeld landelijk, stoer met natuurlijke materialen of voor strak en design. Ook de bouwstijl van de woning komt hier de hoek kijken. Is het een oude jaren 30 woning met glas in lood met en suite deuren, nieuwbouw met rechte lijnen en opdekdeuren, een monumentale woning/boerderij met mooie oude balken of een oud bedrijfspand waar woningen in gemaakt mogen worden? En natuurlijk is het ook erg mooi om een monumentaal pand erg strak en met design in te richten. Als het maar jouw smaak is.

Schrijf je antwoorden eens op. Het hoeft geen mooi verhaal te worden en het kan natuurlijk ook met steekwoorden. Zo kun je het voor jezelf makkelijker visualiseren en kun je gericht vragen stellen als je op zoek gaat naar vloerbekleding. Voor de sfeer die je wilt creëren maak je een moodboard. En dit kun je ook makkelijk op de computer doen, want het is gewoon een verzameling van plaatjes van wat jou het meeste aanspreekt. Maak het vooral handzaam, zodat je het gemakkelijk mee kan nemen als je de vloer gaat uitkiezen.

En kom je er toch niet uit en wil je onafhankelijk advies, neem gerust contact met ons op.

Veel succes met wat je op de vloer doet!


Kleurrijke groet,

Arnold Fontijn